EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE SKANDAL İDDİALAR

SAYIŞTAY'DAN REKTÖR BUDAK'A KÖTÜ HABERLER SAYIŞTAY: 'O PARALARI DEVLETE İADE EDİN'  SAYIŞTAY Ege Üniversitesi ile ilgili çok çarpıcı bir rapor hazırladı. SAYIŞTAY denetçilerinin 2021 raporunda Ege Üniversitesi'nde yaşanan skandal tespitler rapora yansıdı. Raporda,Sayıştay müfettişleri Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bazı öğretim üyelerine hastanede bulunmadıkları zamanlarda ek ödeme yapıldığını belirleyerek, ödenen miktarın faizi ile birlikte devlete geri ödenmesini istedi.  

SAYIŞTAY her yıl kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili müfettişlerin yaptığı inceleme ve sonuçlarını yayınladı. SAYIŞTAY Ege Üniversitesi ile ilgili yaptığı çalışmada İzmir'in köklü üniversitesinin adeta başıboşmuş gibi yönetildiğini ortaya koydu. 

SAYIŞTAY'DAN EGE ÜNİVERSİTESİ RAPORU

SAYIŞTAY’ın Ege Üniversitesi 2021 yılı denetim raporu yayınlandı. Sayıştay Müfettişleri raporda; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bazı öğretim üyelerinin hastanede bulunmadıkları halde ek ödeme aldıkları belirtildi. Sayıştay müfettişleri alınan bu ödemelerin yasal faizi ile birlikte geri ödenmesini istedi.

HASTANEYE BİLE GİTMEMİŞLER

Söz konusu Sayıştay Raporu’nda; Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ait hesap ve işlemlerin incelenmesi sonucunda öğretim üyelerine ait muayenehane açma bildirimlerinin Hastaneye zamanında yapılmadığının görüldüğü belirtilerek, “Muayenehane açanlardan bazılarının, açılma zamanıyla eşzamanlı olarak hastaneye durumlarını bildirmedikleri ve kendilerine, hastanede bulunmadıkları ve serbest meslek erbabı olarak faaliyette bulundukları zamanlar için ek ödeme ödendiği tespit edilmiştir. 05.07.2021 tarihli ve E.217608 sayılı Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Ek Ödeme Biriminin, ana bilim dalları ile bilim dallarına hitaben düzenlediği ve gönderdiği konuyla ilgili yazısına rağmen bazı öğretim üyeleri tarafından bildirim yapılmama durumunun sürdürüldüğü, anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı.

DEVLETE GERİ ÖDESİNLER

Raporda ayrıca şu görüşlere de yer verildi: “Kamu İdaresince zamanında muayenehane açma bildirimlerini göndermeyen öğretim üyelerine borç kaydı oluşturulmak suretiyle söz konusu ek ödemelerin geri alınmasına başlandığı bildirilmiştir. Bu itibarla; Kamu İdaresi tarafından başlatılan bahse konu kişilerin tespiti ile haksız olarak yapılan ek ödemelerin, kanuni faizi ile birlikte geri alınması işlemlerinin ivedilikle tamamlanması için gerekli tedbirlerin alınması, bu kişiler hakkında Yönetmelik’in 9’uncu maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca genel hükümlere göre işlem yapılması ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ile ilgili hukuki süreçlerin işletilmesi gerekmektedir.”

KURSLARDA NELER OLDU?

SAYIŞTAY raporunda ilgi çeken önemli bir detayda Ege Üniversitesi tarafından açılan kurslarda yaşanan skandal belirlemeler oldu. Müfettişler kurslarla ilgili ciddi soru işaretleri olduğunu vurgulayarak tespitlerini raporlarına şöyle geçirdi. 

'Yapılan incelemede; başta Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sürekli Eğitim Merkezi olmak üzere İşletme birimleri tarafından düzenlenen, sertifika programı, kurs, eğitim programı gibi adlarla sunulan ve verilen hizmet mukabilinde ücret alınan eğitimlerde; gelirlerin, tahsil sürecinin tamamlanmasıyla İşletme birimi hesaplarına intikal ettirildiği ve tahakkuk ve takip sürecinin işletilmediği anlaşılmıştır. Hizmet sonunda verilen sertifika, başarı belgesi gibi bitirme belgelerinin sayısı ile eğitime katılanlardan alınan eğitim ücreti sayısının dahi karşılaştırılmadığı gözlemlenmiştir. Bu durum, eğitim ücretlerinin nakden veya hesaben üçüncü kişilere ödenmesi, bazı kişilerden eğitim ücreti alınmaması veya farklı tarife uygulanması gibi gelir azaltıcı riskleri bünyesinde barındırmaktadır. Dolayısıyla gelirlerin toplanması için yapılan uygulamanın, Yönetmelik’in 8’inci maddesinin birinci fıkrası ile 56’ncı maddesine aykırılık teşkil ettiği düşünülmektedir. T.C. Sayıştay Başkanlığı Ege Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 73 Kamu İdaresince sürecin daha sağlıklı işlemesi için gerekli yazılım programı altyapı çalışmalarına başlanıldığı, tahsilatlar ve sertifikalar bazında gerekli kontrollerin en kısa sürede yapılacağı ve gereken hassasiyet ve titizliğin gösterileceği bildirilmiştir. Başta söz konusu birimler olmak üzere eğitim hizmeti sunan tüm birimlerde, gelir tahakkuk ve takip sürecinin sağlıklı bir şekilde işletilmesi, yukarıda belirtilen risklerin bertaraf edilmesi ve gelirlerin, etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinin gözetilmesi gerekmektedir'.  

 

 

SAYIŞTAY MÜFETTİŞLERİNİN RAPORUNDA BULUNAN DİĞER BULGULAR DA ŞÖYLE:

-Takipteki Bazı Alacaklar İçin Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabının Kullanılmaması.

-Muhasebe Birimleri Arası İşlemler Hesabının Hatalı Kullanılması

-Kira Gelirlerinin Yardımcı Defterlerinde Kayıtlı Tahakkuk Servisi Kayıt Tutarları İle Muhasebe Yılsonu Kayıtlarında Yazılı Ertesi Yıla Devir Tutarların Farklı olması

-Verilen İş Avans Ve Kredilerin Yıl Sonu Muhasebe Cetvellerinde Yazılı Tutarları İle Yardımcı Defterlerde Yazılı Tutarlarının Farklı Olması Ve İş Avans Ve Kredileri Hesabında Kayıtlı Bazı Avansların Zamanında Mahsup Edilmemesi.

-Üniversiteye Ait Taşınmazların Tapu Kayıtlarında Cins Tashihlerinin Yapılmaması

-Kişilerden Alacaklar Hesabında Bulunan Alacakların Takip Ve Tahsil İşlemlerinin Yılı İçerisinde Yapılmaması

-Avrupa Birliği Destekli Projelerdeki Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Sözleşmelerde Eksiklikler Bulunması

-Bilimsel Araştırma Projeleri İhtiyaçları İçin Yapılan Doğrudan Teminlerde Yeterli Düzeyde Piyasa Fiyat Araştırması Yapılmaması

-İşletme Birimleri Tarafından Düzenlenen Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Gelir Tahakkuk ve Takip Sürecinin Sağlıklı İşletilmemesi

-Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı ile Vakıf İştiraki Şirkete Yapılan Kiralamalarda Sözleşmeye Aykırı Hususlar Bulunması

-Üniversitenin Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazların 2886 sayılı Kanun’un 51’inci Maddesinin (g) Bendi Uyarınca Pazarlık Usulüyle Kiraya Verilmesi

-Doğrudan Temin Yönteminde Hatalı Uygulamalar Yapılması

-Kesin Kabulü Yapılmamış Yapım İşinin Mevcut Olması Üniversitenin yapım işlerinin incelenmesi sonucunda; 04.12.2017 tarihinde geçici kabulü yapılan E. Ü. Derslikler ve Merkezi Birimler İnşaatı (Hemşirelik-BiyomühendislikElektrik-Elektronik) işinin, 2021 yılı sonu itibariyle kesin kabulünün yapılmadığı tespit edilmiştir.

-Üniversiteye Ait Çeşme Dinlenme ve Eğitim Tesislerinin Atıl Durumda Bırakılması

-Üst Hakkı Tesis Edilen Şirketin, Şartname ve Sözleşmelerdeki Bazı Yükümlülüklerini Yerine Getirmemesi

-İnşaatı Tamamlanan Merkezi Ameliyathaneler Binası ile Diş Hekimliği Fakültesi Ek Binasının İşletmeye Açılamaması

-İşletme Birimleri Tarafından Düzenlenen Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Gelir Tahakkuk ve Takip Sürecinin Sağlıklı İşletilmemesi

-Bazı İşletme Birimlerinin Mali Yapısının Bozulması