TURGUTLU TİCARET VE SANAYİ ODASI GAZETECİLERİ KONUK ETTİ
Türkiye’nin en verimli arazileri arasında yer alan Gediz Havzası’nda tehlike çanları çalıyor. Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (TUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Tariş Pamuk Birliği Başkanı Faruk Aydın, Göl Marmara Gölü’nün kuruması ile bu bölge de yeraltı sularımız düşmeye başladı. 89 bin dönüm alan tamamen kurudu. Tehlike çok büyük. Türkiye’nin en verimli toprakları S.O. S veriyor” uyarısında bulundu.
BÜYÜK TEHLİKE KAPIMIZDA
Ege bölgesindeki gazeteci ve köşe yazarlarından oluşan İzmir Ege Medya Platformu üyelerini konuk eden Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (TUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Tariş Pamuk Birliği Başkanı Faruk Aydın, Türkiye’nin en verimli topraklarından Gediz Havzasının büyük bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu açıkladı. Devletin Gediz Havzası ile ilgili acil eylem planı hazırlayarak harekete geçmesi için çağrıda bulunan Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
Gediz Havası üzerinde yer alması nedeni ile verimli topraklara sahip olan bölgemizin önemli gelir kaynaklarından biriside tarım ve hayvancılıktır. Özellikle sultaniye üzüm, pamuk, domates ve salatalık öncelikli olmak üzere birçok tarımsal ürün ve son dönemlerde başta erik, kiraz olmak üzere meyvecilikte de bölgemiz Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Topraklarımız çok verimli yılda 3 mahsul alıyoruz. Ancak son yıllarda artarak devam eden büyük bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyayız. Kuraklık, su sıkıntıları başladı.
89 BİN DÖNÜM ALAN
TAMAMEN KURUDU
89 bin dönüm alan tamamen kurudu. Gölmarmara Gölü konusunda mutlaka acil bir çalışmaya ihtiyaç var. Gölmarmara’nın yeniden canlandırılması bu suyun geri getirilmesi lazım. Bozdağ’dan baktığımızda masmavi gölü görebiliyorduk. Şimdi göl kurudu. S.O.S veriyor. Biz daha önce böyle bir durum yaşamadık. Devletin acilen bu konuya el atmasını bekliyoruz. Diğer taraftan da bizim az su isteyen ürünlere yönelmemiz gerekir.
ACİLEN DAMLAMA SULAMA
SİSTEMİNE GEÇİLMELİ
Bu kuraklığa karşı Gediz havzasında artık damlama sulama sistemine geçtik. Biz bunu burada başardık. Ancak artan kuraklığa karşı biz bunu sadece burada değil, tüm Ege’de Türkiye’nin her yerinde başarmalıyız.
ATIK SULAR GEDİZ’E AKIYOR
Bölgemizde tüm atıklar Gediz havzasına aktığı için sulama bile yapamıyoruz. Arıtma yok. Orada ki canlıları da bitirdi. Gediz havzası ve Gölmarmara Gölü konusunda DSİ ile görüşeceğiz.”
DÜNYA’DA ABD VE İRAN İLE YARIŞIYORUZ
Pamuk üretimi Ege’nin olmazsa olmazıdır. Beyaz altında bölgemizin ayrı bir yeri var. Biz bütün kazanımlarımızı geçmişte Pamuk’tan elde ettik.
Sultaniye üzümü pamuğun yerini aldı. Şu anda Türkiye’de sultaniye üzümünün yüzde 90’nını Manisa bölgemiz üretiyor. Bu konuda Dünya da İran ve Amerika ile yarışıyoruz.
AHMETLİ’YE TARIM İHTİSAS
OSB BÖLGESİ KURULUYOR
Manisa Ahmetli’ye bölgenin en büyük tarım ihtisas OSB’sini kuracağız. Orada çok büyük bir alanda Tarıma dayalı OSB kurmayı hedefliyoruz. Tarıma dayalı emtiaların hepsini biz burada üretiyoruz. Emtiası, hammaddesi burada olduğu için Ahmetli’ye tarım OSB kurulması için çalışmaları başlattık. Tarıma dayalı ihtisas OSB ile bölgenin de kaderinde önemli bir değişiklik olacak. Ahmetli belediyesi ile işbirliği ile yer konusunu da çözeceğiz. 2 sene içinde başlamış olmayı planlıyoruz.”
Turgutlu Ticaret Odası olarakta bu konularda da önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (TUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Göreve geldikleri günden bugüne üyelerin sorunlarını gidermek, bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlamak, için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Odamız kalite yönetim sistemi belgesi, müşteri memnuniyet sistemi belgesi ve akreditasyon belgesine sahip. Yine ilçemizde ekonomik yapının gelişmesi için projeler yürütüyoruz. Hizmet binamızın üzerine güneş enerji sisteminden yararlanarak elektrik enerjisi üretmeye başladık makine ve gıda sanayimizin gelişimi için projeler yürütüyoruz. Üyelerimizin KOSGEB, Zafer Kalkınma Ajansı gibi kaynaklardan daha etkin bir şekilde faydalanması için danışmanlık ve yönlendirme faaliyetleri yürütüyoruz” diye konuştu.
İzmir Ege Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan ise, Ticaret Odaları ile başladıkları buluşmalara Torbalı’dan sonra Turgutlu ile devam ettiklerini belirterek, İzmir’den başlayan yolculuk tüm Ege Bölgesi Gazetecilerinin de bir araya gelmesi ile 100’ü aşkın sayıya ulaştığını kaydetti. Kaplan, Tek bölgesel oluşum haline geldiklerini belirterek, bölgemizin sesini duyurmada önemli roller üstleniyoruz” dedi.