İZMİRLİ JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ'NDEN ÇARPICI DEPREM AÇIKLAMASI google.com, pub-2318409379925054, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
04 Şubat 2024 - Pazar 15:18 Bu haber 835 kez okundu
 
İZMİRLİ JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ'NDEN ÇARPICI DEPREM AÇIKLAMASI
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden ibretlik deprem açıklaması.
YAŞAM Haberi
İZMİRLİ JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ'NDEN ÇARPICI DEPREM AÇIKLAMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden ibretlik deprem açıklaması. Jeoloji Mühendisleri İzmir Şubesi 6 Şubat'ta binlerce insanımızı kaybettiğimiz ve binlerce insanımızın yaralandığı 6 Şubat depremi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Yazılı açıklamada şu önemli değerlendirmelere yer verildi.

'Ülkemizi derinden sarsan, on bir ilimizi, yüzlerce yerleşim merkezimizi yerle bir eden, 6 Şubat Doğu Anadolu Depreminin yıl dönümündeyiz. Son bir yüzyıl içinde, can ve mal kaybı ile sonuçlanmış 35 büyük depremde, 200 binden fazla insanımızı kaybettik. Son depremin, ülkemize ekonomik yükü 104 milyar dolar olarak hesaplanıyor. 1924 yılından bugüne kadar meydana gelen depremlerin toplam bilançosunu hesaplamak ise ne yazık ki mümkün gözükmüyor.

 

Felakete dönüşen bu depremlerin her birisini “milat” kabul ederek yola çıkan merkezi idarenin hiçbir yıkımdan ders almaması sonucu, ”kırımların” boyutları hesaplanamaz ve ne yazık ki “kader” bahanesi ile öngörülemez hale gelmiştir. Kaybolan yıllarımızın, yitirdiğimiz canlarımızın, kayıplarımızın, yetim ve öksüz kalan çocuklarımızın hesabını verecek bir sistem ortada olmadığı gibi, fatura her deprem sonrasında olduğu gibi, dolaylı vergiler dayatılarak yoksul halkımıza ödetilmiştir.

 

Yurdun dört bir yanında, 500’e yakın “kırıma” yol açacak deprem üretme potansiyeli olan fay olduğunu, her ortamda söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası, kamuoyunda FAY YASASI olarak bilinen ve diri faylar üzerinde yapılaşmanın önünü kesen düzenlemenin -ne yazık ki yapı sektöründe sorumluluk sahibi olan lobilerin de engellemeleri ile- yürürlüğe girmemesinden halkımız adına utanç duymaktadır. 

 

Yapı üretimi ise -bunca yıkıma rağmen- yapı denetim sistemindeki arızalar nedeni ile zemininden çatısına bir bütün halinde yöntemli olarak hâlen denetlenememektedir. Zira sistem içerisinde, jeoloji mühendisi istihdamı yoktur. Zemin ve Temel etütleri aşamasında, kamusal yerinde denetim ise il-ilçe belediyelerindeki jeoloji mühendisi yetersizliğinden dolayı, sınırlı ve yaptırımdan uzaktır.

 

Kırım’ı yaşayan on bir ilimizde ve yüzlerce yerleşim yerinde, üzerinden bir yıl geçmesine rağmen çadırlarda, konteynırlarda yaşama tutunmaya çalışan yurttaşlarımız ortadayken,  yaklaşan seçimler öncesinde “daha iyisini yapacağız” sloganı ile oy avcılığına çıkan siyasetçilere soruyor, yurttaşlarımızdan da sormalarını istiyoruz;

 

“BİR “AFET” PLANINIZ VAR MI”?

 

Tarım alanlarımızı, ovalarımızı ranta, talana, imara açan; ”her yere güvenle yapı yaparız” sloganı ile bu katliama ortak olanları; yüzyıl içinde defalarca ”imar barışı” adı altında ruhsatsız yapıları yasal haline getirenleri tarihin önünde suçlu ilan ediyor ve hesap soruyoruz:

 

“ARTIK YETER, DÜŞÜN YAKAMIZDAN!”

 

6 ŞUBAT VE DAHA ÖNCEKİ DOĞA KAYNAKLI AFETLERDE YAŞAMINI YİTİREN YURTTAŞLARIMIZI BİR KEZ DAHA SAYGI İLE ANIYORUZ.

 

BİLİMLE, EMEKLE, UMUTLA VE İNATLA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ…

 

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ

Kaynak: Editör:
Etiketler: İZMİRLİ, JEOLOJİ, MÜHENDİSLERİ'NDEN, ÇARPICI, DEPREM, AÇIKLAMASI,
Yorumlar
Haber Yazılımı