EGEDE GÜNDEM YAZDI.AKLI BAŞINA GELDİ. KESTANE PİŞİRDİĞİ BUCA CEZAEVİNİ ŞİMDİ DE ÖZGÜRLÜK PARKI YAPACAK google.com, pub-2318409379925054, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
09 Mayıs 2023 - Salı 14:43 Bu haber 1552 kez okundu
 
EGEDE GÜNDEM YAZDI.AKLI BAŞINA GELDİ. KESTANE PİŞİRDİĞİ BUCA CEZAEVİNİ ŞİMDİ DE ÖZGÜRLÜK PARKI YAPACAK
EGEDE GÜNDEM YAZDI.AKLI BAŞINA GELDİ. KESTANE PİŞİRDİĞİ BUCA CEZAEVİNİ ŞİMDİ DE ÖZGÜRLÜK PARKI YAPACAK
SİYASET Haberi
EGEDE GÜNDEM YAZDI.AKLI BAŞINA GELDİ. KESTANE PİŞİRDİĞİ BUCA CEZAEVİNİ ŞİMDİ DE ÖZGÜRLÜK PARKI YAPACAK

Hıdırellez şenliği altında onlarca gencin öldüğü, yüzlercesinin de kolunu, bacağını kaynettiği Buca Cezaevi'nde hıdırellez şenliği düzenleyip, kestane pişiren, Tunç Soyer Egede Gündem'de haberin yer almasından sonra tepkiler karşısında yeni bir adım attı. Soyer şimdi de cezaevinin 'Özgürlük Parkı' yapılacağını duyurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Müdürlüğü'nden basın yayın kuruluşlarına gönderilen haberde şöyle denildi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, eski Buca Cezaevi arazisinin, yeşil alan ve birçok farklı işleve sahip parka dönüştürülerek İzmirlilerin kullanımına açılması için “Özgürlük Parkı” projesi hazırladı. Buca’nın kalbindeki arazinin ilçenin nefes alabileceği son arazi parçası olduğunu belirten Başkan Soyer, “Geçmişin acı hatıralarını ve esaretin izlerini taşıyan cezaevi arazisini Özgürlük Parkı’na dönüştüreceğiz. Buca Cezaevini hep birlikte özgürleştireceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, eski Buca Cezaevi arazisinin yeşil alan olarak kente kazandırılması yönündeki çağrısının ardından, Büyükşehir Belediyesi “Buca Özgürlük Parkı” projesi hazırladı. Proje ile şehrin merkezinde yer alan ve yıllardır boş bir şekilde bekleyen 69 bin metrekarelik alanın, birçok farklı işleve sahip bir parka dönüştürülerek İzmirlilerin kullanımına açılması hedefleniyor.

Çok amaçlı olarak kullanılabilecek
Projenin hayata geçmesiyle birlikte Buca ve İzmir’in açık yeşil alan ihtiyacını önemli ölçüde karşılanacak. Özgürlük Parkı’nın kent ve doğa ilişkisini yeniden kurgulayan aynı zamanda kuvvetlendiren 35 Yaşayan Park Projesi’nden biri olması da hedefleniyor. Tasarlanan projede parkın, çocuk oyun alanı, spor alanları, basketbol sahası, kaykay pisti, çay bahçesi, semt pazarı, birçok çayır ve meydandan oluşan tamamen kamusal bir alan hâline getirilmesi planlanıyor. Atıl alanın değerlendirilip parka dönüştürülmesi hâlinde parkta yıl boyunca panayır ve festival, açık hava atölyeleri, mini fuar alanı, açık hava konser ve tiyatroları, kent sofrası gibi birçok etkinlik düzenlenebilecek. Ayrıca parkın olası bir afette acil toplanma alanı olarak da kullanılması amaçlanıyor.

Buca Cezaevi özgürleşsin
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı imar planıyla yapılaşmaya açılması planlanan arazinin Buca’nın nefes alabileceği son arazi parçası olduğunu belirterek, “Buca Cezaevi arazisinin ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Burası Buca halkının malıdır. Kimseye peşkeş çekilemez. Geçmişin acı hatıralarını ve esaretin izlerini cezaevi arazisini Özgürlük Parkı’na dönüştüreceğiz. Burada çocuklar koşturup oynayacak, gençler spor yapacak, her yaştan Bucalı bir araya gelecek. Buca Cezaevini hep birlikte özgürleştireceğiz” diye konuştu.

Bakanlık yapılaşmadan yana
Buca Cezaevi, 30 Ekim 2020 İzmir depreminin ardından depreme dayanıksız olduğu için önce tahliye edilmiş, ardından da yıkılmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yıkılan Buca Cezaevi alanının ticaret ve konut alanına dönüştürülmesi için imar planı hazırlamıştı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: EGEDE, GÜNDEM, YAZDI.AKLI, BAŞINA, GELDİ., KESTANE, PİŞİRDİĞİ, BUCA, CEZAEVİNİ, ŞİMDİ, DE, ÖZGÜRLÜK, PARKI, YAPACAK,
Yorumlar
Haber Yazılımı