CEMİL TUGAY İZMİR'İ KRİZLERE KARŞI KORUYACAK google.com, pub-2318409379925054, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
21 Şubat 2024 - Çarşamba 21:02 Bu haber 483 kez okundu
 
CEMİL TUGAY İZMİR'İ KRİZLERE KARŞI KORUYACAK
Cemil Tugay İzmir'i krizlere karşı koruyacak
SİYASET Haberi
CEMİL TUGAY İZMİR'İ KRİZLERE KARŞI KORUYACAK

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Tugay, birçok projede kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Bu işin de siyaseti olmasın. O parti bu parti olmasın. Birlikte bir şeyler ortaya koymak isterim. Kırsal bölge planlaması konusunda da Büyükşehri daha aktif hale getirmek istiyorum. Daima ilgili paydaşlarla koordine halinde olacağım. Hayalim İzmir’i ortak yönetmek” dedi.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı ziyarette İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, tarım, sanayi ve çevre projeleri hakkında konuştu. İTB yöneticileri,  prestij projelerinden ‘İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’ ve ‘Ege Gastronomi Projesi'nin sunumunu yaptı. Tugay'ın Karşıyaka Belediye Başkanlığı döneminde gerçekleştirdiği ‘Mutfak Sanatları Atölyesi’ projesini hatırlatan İTB yöneticileri, Tugay’dan Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi halinde kendi projeleri için destek istedi.  Tugay, projelerin tanıtımına destek olup en uygun zamanda yerinde gidip görmek istediğini belirtti. Her fırsatta üniversiteler ile alanında bilgili ve tecrübe sahibi hocalarla birlikte ortak akıl doğrultusunda çalışılması gerektiğini belirten Tugay bu görüşünü yineleyerek özellikle İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projesi’nde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte daha derinlemesine çalışılması gerektiğini kaydetti.

“RİSKLERİ ÖNCEDEN GÖRMEK ZORUNDAYIZ”

Su, gıda ve enerji başlıklarının yakın vadede bir kriz olarak karşımıza çıkacağının altını çizen Tugay, ‘’Su belki bu yaz, gıda 3, enerji 5 sene sonra bir kriz olarak karşımıza çıkabilir. Bunları önceden görüp gerekli önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Aynı şekilde tarım yapılacak alanları da korumamız gerekiyor. Tarımın yapılış şeklini şu an çok hatalı buluyorum. Konvansiyonel tarım, suni gübrelerle yapılan tarım toprağı öldürüyor, toprak tuzlanıyor. Bir süre sonra bu toprak verimsiz hale gelecek’’ sözleriyle iklim krizi ve kaçınılmaz sonun bilinçli bir iradeyle nasıl geciktirilebileceği konusunda düşüncelerini paylaştı.

 

 

“ORGANİK ATIKLAR KOMPOST OLMALI”

Organik atıkların muhakkak komposta dönüştürülmesi ve bu alanlarda değerlendirilmesi konusundaki fikirlerini en ince detaylarına kadar anlatan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Bu projemde hayal edilen küçük birer grup gönüllüden 3 kilo, 5 kilo komposttan bahsetmiyorum.  Bugün attığımız gıdaların üçte biri tamamen gıda. Bunlar çöpe gidiyor. Çöp depolama alanlarında metan üreterek karbon emisyonuna neden oluyor. Hem de hiçbir şekilde olması gereken yere doğa ve toprağa geri dönmüyor. Bunun sonu kesinlikle çölleşme. Bu çok geç kalınmış bir proje. Bizler olabildiğince toprağı koruyup geliştiren yöntemler bulmak zorundayız. Tabii ki kompost için bunun bir ayağı doğru ürün seçmek başka bir ayağı ürün deseni. Çok yönlü ayakları var bu olayın. Çok hayati noktada bir kurum oluşturmuşsunuz. Biz de yanınızda ve birlikte olmalıyız. Benim burada istediğim tek şey tarımın mümkün olan en verimli en sağlıklı şekilde devam etmesi, üreticinin kazanması ve ürün planlaması yapılması.’’

“ÇİĞLİ SINIRINDA JEOTERMAL RUHSATI ALINDI”

Karşıyaka Belediyesi olarak Çiğli sınırında jeotermal sondaj yapma ruhsatı aldığından bahseden Cemil Tugay, tamamlanması beklenen proje hakkında şu ifadelere yer verdi:

“Seçimden hemen sonra bu projeyi faaliyete sokacağız. Balçova’daki gibi sıcak suyla 25 bin konut ısıtılsın hatta daha fazlası olsun istiyoruz. Daha önemli yanı ise bu işin doğaya hiçbir zararı olmaması. Bizim bölgemizin tamamı jeotermal dolu. Önemli olan tek şey sismik araştırmayla doğru bölgeyi bulabilmek.  Bizim için önemli olan seracılıkta da doğru kaynaklar bulmak. Örneğin Gediz Havzası bu açıdan daha özel avantajlara sahip. Projenize ek olarak seracılık da öneriyorum. Biz potansiyelimizin çok azını kullanıyoruz. Bunu büyütmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunlarla alakalı özel teknolojileri kullanıp konu hakkında birikim yapmış bilim kurulumuzdan yardım alarak durmuş projeleri ilerletebiliriz diye düşünüyorum.’’

 

 

“İZMİR’İ KRİZLERE KARŞI KORUYACAĞIZ”

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, iklim krizi konusunda şunları söyledi:

“Türkiye’nin bilgi birikimi ile çok donanımlı ekiplere sahip olduğu halde bir araya gelip bir şeyler üretmek konusunda sorun yaşadığının üzüntüsünü duyduğunu dile getiren Tugay, “Birlikte organik atıklardan biokömür elde edebilmek toprağa gömmek gibi projeler ve çalışmalar var. Ama bunlar asla devam etmiyor. Neden? Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olacaksam kendi adıma herkesin bu çalışmalarda talep olmadan koşulsuz yanında olacağım. Yeter ki krizlerde şehrimizi koruma altına alalım. Onun dışında gastronomi inanılmaz bir lütuftur Türkiye’de. Özellikle Ege’de. Yöresel her yemeğimiz korkunç bir potansiyele sahip. Dünya’da ve Türkiye’de vegan festivalleri yapılırken, bu festivallere binlerce kişi şehir içi ve dışından katılırken Ege Bölgesi’nin gözbebeği İzmir’imizde neden bir vegan festivali yok? Biz Ege Bölgesi’nin lider şehriyiz. Bakıldığında veganlık kültürü geometrik olarak büyümekte. Geleceğin iklim krizi açısından gastronomisi onu gösteriyor ki gelecekte ağırlıklı olarak bitkilerle besleneceğiz. Bu konuyla alakalı olarak da hocalarımızla uzun uzun konuşup bir değerlendirme yaptık.’’

“HİZMETİN SİYASETİ OLMASIN”

İzmir’in kırsal bölge planlamasında eksiklikler olduğunu da sözlerine ekleyen Tugay konuşmasına şöyle devam etti:

“Hangi bölgede tarım ve hayvancılık yapılacak, alt yapı ne olacak? Hayvancılık aynı zamanda atık yönetimi ve su sıkıntısı demek. Hayvansal atığın yarattığı çevresel etki var. Bunun planlanması lazım. Bunu cahilce yapmaktan sıyrılmalıyız. Herhangi başarılı bir Avrupa ülkesinin yaptığı gibi ‘Ben şu alanda hayvancılık yapacağım, alt yapısı bu’ gibi tanımlamalara ihtiyacımız var. Biz burada epeyce gerideyiz. Ben uygun görürseniz sizin de içine dahil olduğunuz bir çalışma ortamı içinde bunların hepsini planlamak isterim. Buna merkezi hükümet ve bakanlıklarımız da dahil. Kurum ve kuruluşlarımız da dahil. Bu işin de siyaseti olmasın. O parti bu parti olmasın. Birlikte bir şeyler ortaya koymak isterim. Kırsal bölge planlaması konusunda da Büyükşehri daha aktif hale getirmek istiyorum. Daima ilgili paydaşlarla koordine halinde olacağım. Hayalim İzmir’i ortak yönetmek. Biz bunu yapalım. Her konuda birlikte mesafe alalım. Belediyenin görevi daha çok bu işleri koordine etmek. Belediyeye biraz daha az siyaset karıştıralım. Ben oy hesabıyla değil, İzmir’i çok iyi bir noktaya taşımak hedefimle bu dönemi bir sıçrama dönemi haline getireceğim. Tüm projelerinizde yanınızda olacağımın sözünü veriyorum.’’

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Yönetim Kurulu Üyeleri Başkan Cemil Tugay ile çalışmaktan mutluluk duyacaklarını belirttiler.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: CEMİL, TUGAY, İZMİR'İ, KRİZLERE, KARŞI, KORUYACAK,
Yorumlar
Haber Yazılımı