CHP'Lİ KANİ BEKO'DAN TOGG ÇIKIŞI google.com, pub-2318409379925054, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
18 Nisan 2023 - Salı 10:54 Bu haber 766 kez okundu
 
CHP'Lİ KANİ BEKO'DAN TOGG ÇIKIŞI
Beko: TOGG ne yerli ne millidir, sadece seçim malzemesidir
SİYASET Haberi
CHP'Lİ KANİ BEKO'DAN TOGG ÇIKIŞI

AKP tarafından seçim öncesi büyük törenler ve medya kampanyası ile piyasaya sürülen TOGG'a ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP'li Beko, "Rus ve Katar işbirliği ile üretilen TOGG ne yerli ne de millidir" dedi. Beko yapılanın seçim öncesi bir  kandırmaca ve dezenformasyon olduğunu söyledi.

Yaptığı yazılı açıklama ile iktidarı TOGG üzerinden sert bir dille eleştiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "TOGG arabası almak isteyen bir işçi kaç yıl çalışması gerekiyor? Biz çalışırken bir ev birde Anadol veya Murat marka araba alabiliyorduk. Aslında ne ilk ne yerli malı ne de yurdun malı. Her parçası yabancı olan bu araç tam bir kandırmaca ve aldatmaca ürünüdür" dedi.


YAPILAN BİR DEZENFORMASYON
TOGG'un bir yerli otomobil projesi olmadığını, Bursa’daki fabrikanın kurulmasıyla ilgili 1945 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nde “yerli” ya da “milli” kelimelerinin geçmediğine dikkat çeken CHP'li Beko, "Esasında bu proje “elektrikli araba üretim tesisi” olarak geçiyordu. “Yerli ve milli otomobil” ifadesi gerçeğin değil iktidarın propagandasının bir sonucudur. Yapılan apaçık bir dezenformasyondur. Tasarım İtalyan, motor Alman, batarya Çinli! Yerlilik oranı yabancı otomobillerden bile az!” değerlendirmesinde bulundu.
Beko bu durumu; “TOGG’un tasarımı İtalyan Pininfarina şirketine yaptırıldı. Motoru Alman Bosch firmasından tedarik ediliyor. Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG’un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti. Bunları duyan “ilk defa yarısından fazlası yerli olan” bir araba üretildi zannedebilir. Bu bilgi de ne yazık ki doğru değil. TOGG’un yerlilik oranı Türkiye’de üretilen yabancı FİAT, Renault, Toyota, Hyundai gibi otomobillerin ortalama yüzde 54,32 olan yerlilik oranından bile daha az. Yapılan her zaman olduğu gibi yine halkı kandırmaya çalışan bir AKP oyunu" sözleriyle eleştirdi.

RUS VE KATAR İŞBİRLİĞİ İLE YERLİ MİLLİ TOGG
Rus şirketi ve Katar ordusuyla “yerli milli” otomobil üreten saray yönetiminin yerli ve milli maskesinin düştüğünü söyleyen Beko, "TOGG araba olarak yerli değil bu konu anlaşıldı. Peki, sermayesi yerli mi? Bunun da cevabı hayır. TOGG’u oluşturan sermaye grupları; Turkcell üzerinden IMTIS isimli bir Rus şirketi ile BMC üzerinden de Katar Silahlı Kuvvetleridir. Görülmektedir ki aslında TOGG’un ana yapısını bu yabancı ortaklar oluşturuyor. Bunun yanı sıra da, İş insanı İnan Kıraç’ın üzerinden, bilinçli ya da bilinçsiz bir biçimde Sezgin Baran Kormaz da bu projenin ortağı yapılmak üzereydi fakat farklı iddialar ve kamuoyu baskısıyla bu durumun önüne geçilmiş ve bu sayede belki de SBK’yı yargılayan ABD devletinin, bu adam Amerikan hazinesini dolandırdı diyerek TOGG’a ortak çıkma ihtimalini ortadan kaldırmıştır" dedi.

YANDAŞ SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR
TOGG üzerinden yandaş sermayeye peşkeş çekildiğini vurgulayan Beko, "İsteyen sözü geçen 1945 sayılı kararnameye, Resmi Gazete’ye internet üzerinden girerek ulaşabilir. Orada “yerli” ve “milli” kelimeleri geçmiyor ama devletin kimi patronlar için yapacağı kıyakların geniş bir listesi sunuluyor. Kararnameye göre 22 milyar liralık sabit sermaye yatırımı öngörülüyor. Fakat bunun karşılığında bu şirketlerden beklenen katkı ise sadece 3,5 milyar! Gümrük vergisi muafiyeti, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık gelir vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kâr payı desteği, yatırım yeri tahsisi ve Devlet Malzeme Ofisi’nin 30 bin araç alım garantisi de unutulmuyor. Ayrıca bu şirketlere sağlanacak olan kredilerin faiz ödemelerini bile devlet üstleniyor" bilgisini paylaştı.

YERLİ OLAN İLK OTOMOBİL "DEVRİM"DİR
Cumhuriyetin ilk yerli otomobilinin "Devrim" olduğunu belirten CHP'li Beko, "Devrim otomobili ile TOGG’u yan yana değerlendirmek Devrim’e ve o projeye hayat veren tüm mühendis ve uzmanlara hakarettir. Devrim otomobili tamamlanamamış bir girişim olsa da o dönem devlet tarafından tasarımı ve üretimi tamamen yerli olacak şekilde planlanmıştı. Devrim arabasını ile TOGG’u yan yana koyanlar onu TOGG’un gerçek yüzünü kapatmak için kullanıyor. Bu yapılan halkı kandırma ve kamu kaynaklarını israf etmektir ve ne yazık ki bu artık bir AKP klasiği olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

YERLİ OTOMOBİL MÜMKÜN
Gerçek ve yerli bir otomobilin mümkün olduğunun altını çizen Beko, tepkisini şöyle sürdürdü: "Ancak AKP iktidarlarıyla ve amacı sadece kar etmek olan özel sektör yatırımlarıyla bu mümkün olmaz. Her parçasının yerli olacağı, teknik ve teknolojik olarak dışa bağımlı olmayan bir planlama yapılabilir. Bugün Türkiye’deki Amerikan, İtalyan, Fransız, Güney Kore, Japon sermayeli otomobil fabrikalarının da kontrollü bir biçimde kamulaştırılması, düşünülmesi gereken bir adım olacaktır. Ancak bunu da yine sermayenin temsilcisi bir iktidarla, yani AKP iktidarı ile yapamazsınız! Bahar yakındır, Millet ittifakı olarak bizler, 13. Cumhurbaşkanı olarak seçilecek Sayın Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde bunu da başaracağız. Hiç kimsenin bundan şüphesi olmasın!
 
 
Kaynak: Editör:
Etiketler: CHP'Lİ, KANİ, BEKO'DAN, TOGG, ÇIKIŞI,
Yorumlar
Haber Yazılımı