|
||
| NEREDEN GİRİYOR TONLARCA UYUŞTURUCU TÜRKİYE'YE | ||
| Uyuşturucu-gümrükler-limanlar | ||
| ASAYİŞ Haberi | ||
|
||
| |
||
Ufuk TÜRKYILMAZ- İZMİR
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Mersin Limanı'nda adeta cenk yapan Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Narkotik Büro dedektifleri piyasa değeri milyarlarca lira olan ve uyuşturucular içerisinde, pahalılığı nedeniyle 'sosyetik uyuşturucu' olarak bilinen tam 298 kilo kokain ele geçirdi. Nerede...? Mersin Limanı'nda, Nerede? gümrük sahasında, neyin içerisinde konteynerın içerisinde...
AYLARCA DEĞİL YILLARCA YAZDIK
Henüz şu uyuşturucu operasyonu furyasının olmadığı o günlerde aylarca yıllarca yazdık. Bir yandan ben bir yandan Gümrükler Eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Amiri Aykut Onur Kalaycı ile. Aman dedik aman...! Limanlara dikkat...! Mersin Limanı'na dikkat. Uyuşturucu başta olmak üzere kaçakçılığın merkezi adeta Mersin Limanı. Neler yaşandığını yazdık yıllarca, aylarca. Muzun konteynerlerinin içerisine saklanmış uyuşturucuları, çay başta olmak üzere kaçak malların nasıl x-ray cihazından geçirilmeden antrepolara taşındığını sonra antrepolardan nasıl kuş olup uçtuğunu yazdık. Düşünsenize koca koca tırlar kayboluyordu Mersin Limanı'nda. İçinde ne olduğu belli olmayan limana gelen ama sonra sır olan kocamaaan tırlar kayboluyordu. Mersin Limanı'nda helal süt emmiş devletin memuru amiri yok mu? Elbette var...! Yakalama olmuyor muydu? Eh...Ama yakalanmayan kadar değil.
BELKİ DE İZMİR BATIDA DEĞİLDİR
İzmir Limanı ve limanlarını da yazdık Dedik ki yazılarımızda. Güvenlik raporlarında uyuşturucunun batıya açılan kapısı olarak büyük harflerle yazılan İzmir'de, İzmir Limanı ve limanlarında bırakın uyuşturucuyu ağrı kesici bile yakalanmaz mı? Yanılıyor muyduk? Öyle ya belki de İzmir limanı ve limanları, gümrük sahalarında uyuşturucu ticareti yapılmıyordur. Kuş uçurtmuyordur gümrükçülerimiz gümrüklü sahalarda. Uyuşturucunun batıya açılan kapısı olarak yazılan raporlar uydurmadır. İran'dan, Afganistan'dan, Suriye'den vs vs vs giren uyuşturu başka kapıdan Avrupa'ya ulaşıyordur. Belki de İzmir batıda değildir. Ama görünen odur ki, ne yakalama var ne yakalayan ne de yakalamak isteyen.
BU KADAR UYUŞTURUCU TÜRKİYE'YE NASIL GİRİYOR?
Bu sorunun cevabını yazmak istiyorum aslında Mersin Limanı (gümrüğü) İzmir Limanı (limanarı ve gümrükleri) nı örnek vererek sizlere... Sıkça tartışılıyor, sosyal medyada paylaşımlarda insanlar iki sorunun cevabını arıyor. Birincisi ve en çok sordukları 'uyuşturucu baronları neden yakalanmıyor?' İkincisi de bu kadar uyuşturucu Türkiye'ye nasıl giriyor? Ben ikincisini cevaplayacağım. Çünkü 30 yıllık güvenlik muhabirliği dönemimde yakalanan baron hiç görmedim dersem yalan olmaz. Ha unuttuysam, hatırlayamadıysam özür dilerim. İkinci sorunun cevabına gelecek olursak bu sorunun cevabını da yıllar önce yazdık hem de defalarca. Uyuşturucu ülkemize başka ülkelerden giriyor diye. Bu biim tespitimizymiydi? Hayır...! Devletin ilgili kurumlarının raporlarından yazdık. Bakın ne diyor o raporlar... Lütfen sıkılmayın okuyun...!
UYUŞTURUCUNUN KAYNAĞI ÜLKEMİZ DEĞİL!
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün daha geçen yıl hazırladığı 'TÜRKİYE UYUŞTURUCU RAPORU EĞİLİMLER VE GELİŞMELER' başlıklı raporuna göre, ülkemize giriş yapan uyuşturucunun tamamına yakını Afganistan, İran, Suriye, Lübnan, Suudi Arabistan ve savaşın büyük bir otorite boşluğu yarattığı Ukrayna ve Rusya Üzerinden gerçekleşiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün raporunda bu durum kaygı verici olarak belirtilerek şu cümlelere yer veriliyor:
'Suriye'de 2011 yılından bu yana devam eden istikrarsız ortamın Captagon başta olmak üzere amfetamin tipi uyarıcıların bölgesel uyuşturucu pazarlarına etkisi, 2022 yılında Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında başlayan savaşın Kuzey Rotası başta olmak üzere geleneksel uyuşturucu rotalarına etkisi ve alternatif rota arayışlarına sebep olması, son olarak Ağustos 2021’de Taliban'ın Afganistan’da ülke idaresine el koyması, akabinde 2022 Nisan ayında ülke genelinde her türlü yasa dışı uyuşturucu ekimi ve üretimine yönelik ilan edilen yasağın küresel eroin pazar ve rotalarına etkisi göz önüne alındığında bölgesel çatışma ve istikrarsızlıklar uyuşturucu kaçakçılık trendlerine etkisinin yakından izlenmesi ve tedbir alınması gereken bir durumdur. Eroin kaçakçılığının yanı sıra son dönemlerde Balkan Rotasının aynı zamanda Afganistan, İran ve ülkemize kadar olan güzergahının metamfetamin kaçakçılığında da sıklıkla kullanılmaya başlandığı görülmektedir'
‘CAPTAGON’ TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA ULAŞIYOR!
Uyuşturucu piyasasında ‘sentetik uyuşturucu’ olarak büyük talep gören Captagon adlı uyuşturucu da ne yazıktır ki, komşularımız ve Orta Doğu ülkelerinde üretiliyor. Peki bu uyuşturucunun Avrupa'ya giden güzergahının geçiş noktası kim oluyor TÜRKİYE... Devam edelim... Devletin raporunda captagon tespitleri ise kısaca aynen şöyle: 'Captagon kaçakçılığı ve üretimi küresel boyutta ele alındığında, üretimin genellikle Yakın ve Orta Doğu coğrafyasında yer alan Suriye, Lübnan ve bu ülkelere göre daha düşük oranda olmak üzere Ürdün’de yoğunlaştığı görülmektedir. Ayrıca Orta Doğu’da imalatı gerçekleşen sentetik uyuşturucu türevlerinin kaçakçılık rotasının da Türkiye üzerinden Balkan rotası kullanılarak Avrupa’ya devam ettirilmeye çalışıldığı belirtilmektedir.
ON KAT ARTIŞ Türkiye tarafından 2022 yılında "Captagon" yakalamalarında ve miktarlarında önemli artışların devam ettiği (yaklaşık 24 milyon tablet), bu maddenin yakalama miktarlarının 2021 yılına kıyasla (yaklaşık 14 milyon tablet) 73,6 ve 2020 yılına kıyasla (2,8 milyon tablet) neredeyse on kat arttığı bildirilmiştir' Aynı captagon gibi başta Türkiye ve Avrupa ülkelerinin baş belası olan metamfetamin kaçakçılığında da rekor yakalamalar gerçekleştirildi. Bu uyuşturucunun büyük bölümü ne yazık ki yurt dışından girdikten sonra ülke sınırları içerisinde yakalandı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu konudaki belirlemeleri de raporda şöyle kaleme alındı. 'Metamfetamin, özellikle Afganistan kaynaklı olmak üzere küresel bir tehdit oluşturmaktadır. Türkiye'de 2023'te metamfetamin yakalamaları 35,5 artarak 21.9 ton ile tüm yılların en yüksek seviyesine ulaşmıştır'
YALNIZ KOMŞULARIMIZ MI?
Rapor bugüne kadar bilinmeyen ya da fark edilmeyen bir gerçeği de ortaya koyuyor. Hep Afganistan, Pakistan, İran veya Ortadoğu ülkelerinde üretilen uyuşturucunun artık hani o medeni dediğimiz Avrupa ülkelerinin göbeğindeki laboratuvarlarda işlenip hazır hale getirildiğini ve piyasaya sürüldüğünü gözler önüne seriyor. Raporun ilgili bölümünde bu tespitler şöyle yazılıyor: 'Sadece 2021 yılında İspanya tarafından 16 kokain laboratuvarı, Belçika tarafından 11 kokain işleme merkezi ve Hollanda tarafından bazıları büyük ölçekli olan 7 kokain ekstraksiyon laboratuvarı tespit edilmiştir. Ayrıca, Hollanda'da 14 paketleme yeri tespit edilmiştir. Dokuz Avrupa ülkesinde 2022 yılında 242 metamfetamin imalathanesinin imha edildiği bildirilmiştir. Bu rakam (2021'de 224'tür. Çekya (202), Hollanda (14), Bulgaristan (12), Belçika (6), Polonya (4), Yunanistan (1), Slovenya (1) İspanya (1) ve İsveç (1). Ayrıca aynı yıl içinde 15 Avrupa ülkesi tarafından 352 kilogram (toz ve tablet formda) efedrin ve psödoefedrin öncü kimyasalları ele geçirilmiştir. 2022’de Hollanda’da 2 eroin imalathanesi tespit edilmiştir. Tespit edilen imalathanelerin yanı sıra aynı yıl toplam 3 olayda Almanya, Polonya ve İspanya tarafından 141 litre (2021 yılında 5.730 litre) asetik anhidrit ele geçirilmiştir.
TÜRKİYE KITALAR ARASI GEÇİŞ GÜZERGAHIDIR
Emniyetin geçen yıl hazırladığı kapsamlı uyuşturucu raporunda önemli bir satıra yer veriliyor. Rapordaki yazıda, Türkiye'nin kıtalar arası bir geçiş güzergahı olduğu vurgulanıyor. Ülkemiz rota üzerindeki mevcut konumundan dolayı eroinde olduğu gibi asetik anhidrit yakalamalarında da öne çıkan ülkeler arasındadır. Ele geçirilen asetik anhidritin büyük çoğunluğunun Orta ve Batı Avrupa kaynaklı olduğu ve ülkemiz üzerinden eroin üretim bölgelerine hedefli olduğu bu kapsamda yürütülen soruşturmalardan görülmektedir.
NEREDEN GİRİYOR TONLARCA UYUŞTURUCU TÜRKİYE'YE Raporu baz alıp özetlemek ve yazmak gerekirse tonlarca uyuşturucu nerede üretiliyormuş? Dış ve komşu ülkelerde....Peki adı üzerinde dış ülkelerden geliyorsa nereden girer? GÜMRÜKLERDEN...! Gümrükler kontrol altına alınmazsa, gümrüklerde rüşvet vs önlenmezse daha bir bu kadar uyuşturucu ülkemize girmeye devam eder. Gençler zehirlenir, filizler erken solar. Mersin'de 298 kilo eroini, üstelik konteynerde yakalayan herkesin emeğine sağlık.
|
||
|
||
| Etiketler: NEREDEN, GİRİYOR, TONLARCA, UYUŞTURUCU, TÜRKİYE'YE, |
|
|
||
|





