10-16 Mayıs "Engelliler Haftası" kutlama değil farkındalık.
Hala bir çok kamu kuruluşunun bedensel engellilerin ulaşımına uygun olmadığını biliyor musunuz?
Engellilerin kendi arabalarını kullanarak özgür bir yaşam için girecekleri ehliyet sınavının İzmir gibi bir şehirde hala asansörü olmayan binanın üçüncü katında yapıldığını biliyor musunuz?
Yapılan tüm başvurulara rağmen sınav salonunu binanın zemin katına taşımak yerine asansör yapımı için ödenek beklendiğini ve kamu kurumu tarafından hala buna çözüm bulunmadığını biliyor musunuz?
Yapılan kaldırımların bedensel engellilerin ulaşımına göre yapılmadığını çoğu zaman kaldırımın sonunda adeta uçurum misali inilmesi imkansız yükseklikte rampa yapıldığını, çoğu yerde kaldırımın tekerlekli sandalyenin geçmeyeceği darlıkta olduğu.
Görme engelliler için yollara konulan şeritlerin yıpranması veya hatalı yapılması sebebi ile hem kendileri hem de bedensel engelliler için adeta tuzak gibi durduğunu biliyor musunuz?
Hala bir çok işletmede engellilere uygun tuvaletler olmadığını olanların depo gibi kullanıldığını biliyor musunuz?
5378 sayılı ENGELLİLER HAKKINDA KANUN
1 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilerek 7 Temmuz 2005 tarih ve 25868 sayılı resmi gazetede yayınlanarak aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Kanunun geçici 2 maddesinde " Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (Değişik ibare : 6353 - 4.7.2012 / m.34) “sekiz yıl” içinde (Değişik ibare : 6462 - 25.4.2013 / m.1/69-n) “engellilerin” erişebilirliğine uygun duruma getirilir." denilmektedir. Yani yasa gereğince 2014 tarihine kadar bu düzenlemelerin yapılması zorunludur.
5378 sayılı Kanuna 6353 sayılı kanunun 34 maddesi ile 04.07.2018 tarihinde eklenen Ek Fıkra gereğince “Bu Kanunun geçici 2 nci maddesi ile bu (Değişik ibare: 6518 - 6.2.2014 / m.75) “maddede” belirtilen erişilebilirlik standartlarının (Ek ibare: 6518 - 6.2.2014 / m.75) “ve yükümlülüklerinin” uygulanmasının izlenmesi ve denetimi her ilde Aile ve Sosyal Politikalar, (Ek ibare: 6518 - 6.2.2014 / m.75) “Bilim, Sanayi ve Teknoloji,” İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları ile özürlüler ile ilgili konfederasyonların temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından yapılır. İhtiyaç halinde birden fazla komisyon kurulabilir. Denetim sonucunda ilgili belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların ve açık alanların malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksikleri tamamlaması için birinci fıkrada belirtilen sürenin bitiminden itibaren iki yılı geçmemek üzere ek süre verilebilir. (*) denilmektedir.
Tüm bu yasal düzenlemelere rağmen birçok kamu kurumu ile kamuya açık alanlarda gerekli düzenlemeler yapılmadığı gibi kanunun kendilerine yüklediği sorumluluk anlamında denetim görevi de gereğince yerine getirilmemiştir. Bu görevlerin zamanında ve yasaya uygun olarak yerine getirilmemesi ve denetiminde yeterince ve uygun şekilde yapılmaması bedensel engellerin çalışma ve yaşama haklarının elinden alınması açıkça bedensel engellilerin ulaşılabilirlik ve özgürlükleri bakımından insan hakkı ihlalidir.
Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her insan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile korunan eşit haklara sahiptir. Anayasa ile koruma altında olan bu hak ve güvence sorumsuzca ihlal edilerek engellilerin mağdur edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Kaldırımlar yönetmelik ve yasala uygun değildir. Bir çok şehir merkezinde dahi kaldırımlar bırakın engellileri normal vatandaşların dahi yürüyebileceği gibi değildir. Yeni inşa edilen binalarda engellilerin erişilebilir olduğuna dair yönetmeliklere uyulmadığı gibi , kamuya açık alanlarda da engellilerin erişilebilirliği sağlanmış değildir.
Yardım değil, engellerin kaldırılması...
Çok basit bir kaç uyarı.
Kamu kurumları ve kamuya açık her türlü bina ve tesis engellerin kullanımına uygun olarak tesis edilmek zorundadır.
Herhangi bir imalat yaparken sadece yapmış olmak için değil uluslararası standartlara uygun inşa ediniz. Kaldırımlar tırmanma şeridi değildir. Lütfen engelli ve yaşlıların kullanabileceği şekilde inşa ediniz. Binaların girişlerini yüksek merdivenlerden inşa edip sonra da o merdivenlere paralel adeta sözde engelli rampaları ile ulaşım engeli yaratmayın.
Engellilerin kullanımına ayrılmış alanları özel bölümleri statü ve kariyerinizi kullanarak işgal etmeyiniz.
Kaldırımlara park etmeyiniz, engelli bir birey yolda hareket etmek için sizin gelmenizi beklemek zorunda veya sizden yardım istemek zorunda değil. Engelliler için ayrılan özel bölümler boş olsa bile lütfen bu bölümü işgal etmeyiniz.
Alışveriş merkezlerinde metro ve diğer yerlerde rahatsız veya engelli değilseniz asansörleri kullanmayınız.
Engelli bireylerin diğer insanların sahip olduğu haklara sahip olmaları Anayasal haklarıdır.
Unutma sadece her gün yaşanan bir çok trafik kazası, deprem, iş kazası ve daha bir çok kaza sebebiyle veya doğuştan binlerce bedensel veya zihinsel engelli insan yaşamına zor şartlarda devam etmeye çalışmaktadır.
Fark Et, farkında ol, sahip çık
Bu insan olmanın sorumluluğudur.
Yukarıda yazdıklarımın farkında değil misiniz? O zaman lütfen bu gün etrafınıza bakın ve engellerin farkında olun. Başka insanların yaşam haklarına saygı duyun ve sahip çıkın. Bu insan olmanın sorumluluğudur. Sessiz kalmayın...
Sessiz olmayın kendisinden başkasının derdini duymayanlar uyuyorsa ses olup uyandırın...
(Semihat Karadağlı)
#engelsizbirdünya
#engelsizsiniz
#engellilerfarkındalıkgünü
#engelolma
#farkındaol
#farket
#sessizkalma
|